Jdi na obsah Jdi na menu
 


Caste Heaven

NÁZEV: CASTE HEAVEN
ORIGINÁLNÍ NÁZEV:  カーストヘヴン 
ŽÁNR: Drama, School Life, Yaoicover.jpg

DĚJ:
Nikdo neví, kdy tato hra začala ani kdo ji vymyslel. To, co ale všichni ví, je, že jakmile se vyhlásí začátek, hraje se o čas a štěstí a každý chce získat tu nejvyšší možnou kartu, která je společně s ostatními ukryta někde
na pozemku školy - kartu krále. Čím vyšší je hodnota nalezené karty, tím lepší status bude nálezce mít. Mezi nejlepší trojici standartně patří král, královna, kluk, zatímco tou nejhorší je karta žolika. Ten, kdo se stane žolíkem společně s těmi, kteří odmítnout hru hrát, nebo poruší její pravidla, jsou označeni jako terče pro šikanu. Žolík je odpad společnosti,
který slouží jen k zesměšňování druhými, a jelikož dospělí ve škole nemají o této hře ani ponětí, nikdo terčům nepomůže, protože nakonec i tohle je jedno z pravidel. Jediná možnost, jak si přilepšit, je čekat do obnovení hry a doufat, že se tentokrát zadaří.
Asuza má nejvyšší status ve třídě. Je král, a tak si může k ostatním dovolit, cokoliv se mu zamane,
a taky to tak vypadá. Vyžívá se v rozkazování druhým i týrání nebohého terče, kterým se stal Atsumu, jehož vzhled se na jeho pozici dokonale hodí (malý, hubený, brýle). Nikdo však neví, že to právě on našel kartu krále, ale kvůli své ustrašené povaze ji dobrovolně vyměnil za Asuzového žolíka, než aby riskoval, že jej někdo zmlátí.
Při obnovení hry se Atsumu a Asuza opět setkávají. Atsumu tentokrát najde kluka (jack), na kterého Asuza zrovna šlápne, ale minulost se tentokrát neopakuje, protože bývalý král nemá zájem o pro něj podřadné karty, chce být opět v čele společnosti a pokračovat ve svém místy až krutém režimu. Atsumu se tím pádem dostává do vyšší vrstvy a seznámí se s Kuzem, který si jej vezme pod svá ochranná křídla. Na rozdíl od Kuzeho, který pořád vystupuje jako pohodový kluk, co nic moc neřeší, Karino, kterého Asuza pověřil, aby mu přinesl kartu krále, se rozhodne o menší zamotání dějem. Nikdy totiž neslíbil, že kartu krále přinese, jeho odpověď zněla: přinesu ti kartu, která se k tobě hodí nejlépe.
K Asuzovému nemilému překvapení se však ukáže, že onou nejvhodnější kartou podle Karinového výběru není král, ale žolík. Vše se tak ubírá do nepříznivé situace, které bude muset nový terč čelit. Zbytek třídy si totiž jeho chování coby krále moc dobře pamatuje a proč nevyužít odplaty, když je teď Asuza doslova na ráně? Jako by pro něj realita nebyla už tak dost krutá, ukáže se, že Karino ve skutečnosti našel
i kartu krále, ale pro sebe. Coby nová hlava party pokračuje ve svém plánu uzemnit Asuzua, co nejvíce to jde, i když ten se navzdory své pozici terče nemění a stále se chová, jako by se žádné obnovení hry nestalo. Brzo mu však dojde, že bez někoho na vysoké pozici, nemá šanci přežít a je tak donucen přistoupit na pravidla, jež nevymyslel nikdo jiný než právě Karino.

 

                           bsentimientoyaoi-ichinkoscans_caste_heaven_ch002_pg002.jpg

 

MŮJ NÁZOR:
Pro mě osobně je to první manga takového charakteru, když nepočítám Ai no kusabi, kde chybí puberťácké myšlení. Tyto dvě mangy mají podobnou myšlenku, co se roztřídění lidí týče,
ale Caste Heaven je už jen svým školním prostředím čtenářům tak nějak blíž.
Zápletka mezi postavami je dobře vymyšlená, i když se zase setkáváme s tím malým cliché, že z krále je najednou nicka, ale v době, kdy už prakticky skoro všechno bylo je jasné, že se sem tam něco bude stále dokola opakovat, ději to nakonec vůbec neuškodilo, ba spíš naopak.
Velké plus má u mě i dodržování předem daného charakteru postav. Drtivá většina z vás by sama přiznala, že kdyby se malý zakřiknutý Atsumu změnil v borce za jednu noc, asi by to už začalo zavánět menším chaosem. Karino se do toho počítat nemůže, protože se nakonec ukáže jako takový ten hajzlík, který kul pikle už od začátku, takové pašáky naopak schvalujeme.... ruku na srdce, bez něj a jemu podobných by mnoho příběhů různých mang stálo pořád na jednom nezáživném bodě daleko mrtvějším než Walking Dead. A co mému plusu ještě přidává, je nakouknutí i do osobního života hlavních postav, takže žádné non-stop školní lavice, jako by tam studenti byli 24/7.
Kreba je svým způsobem originální. Někdy mám pocit, že se na některé stránky můžu koukat pořád znova a znova, a některé se mi zdají jako takový nezáživný průměr, který prostě projde přes editory jako jedno ze zrnek písku ve velkém sítu. Nehraje se až tolik na detaily a kdybych to měla pojmout celkově, přiřadila bych styl kresby spíše k žánrům typu komedie, kde se promíjí nadlehčená atmosféra jednoduchými tahy a občasnými grimasami. Přesto jsem tuhle mangu už několikrát pročetla a pokaždé netrpělivě čekám na aktualizaci, protože jo, teoreticky i prakticky tam pomalu jde jen o to, že vysoké hodnosti si užívají se stejně důležitými, ať už chodí s tím, nebo tamtím, ale tahle manga se mi prostě trefila do vkusu, a když už na začátku byl dost zajímavý obrat od někoho, do koho by se to ani neřeklo, jste prostě zvědaví, co se ještě kolikrát přetočí.

DOPORUČENI:
Na své si určitě přijdou podobní maniaci jako já, kterým se prostě líbí nápad rozřazení lidí na "ty lepší"
a "ty méně šťastné", zvláště, když rozdíly mezi nimi jsou už jen z chování postav dost jasně znát.
Sex scény taky nepatří k těm špatným, takže schváleno!

HODNOCENÍ:
Příběh:    8/10                 Kresba:    7/10                 Postavy:    9/10                 Celkem:    8/10

                                

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář